MENYINTAIMU

roses and butterfly photo: Butterfly Roses ButterflyRoses.gif

Friday, 23 May 2008

Punggung janda muda basah juga akhirnya...ehemmm
Imah, seorang janda yang muda, jelita dan seksi tinggal seorang diri di sebuahbanglo dua tingkat. Ramai lelaki tidak kira tua atau muda menggilainya tapi Imahtidak pernah melayan. Siapakah agaknya lelaki yang berjaya memikatnya? Sungguhbertuah lelaki itu kerana harta-harta Imah bernilai berjuta, hasil peninggalansuaminya seorang ahli perniagaan yanmg berjaya


Kini sudah masuk tahun ke-3 Imah tidak bersuami. Sudah lama dia bersabar. Dalamhatinya yang sepi itu, sebenarnya beliau tidak menafikan dirinya memang kehausanteman. Apatah lagi dirinya kini kian bergetah kembali, yang longgar pun sudah rapat,yang cantik pun pun makin bertambah cantik lagi. Ini juga adalah hasil daripadaminatnya yang mendalam terhadap barangan kosmetik dan barangan penjagaan diri.


Dalam sikapnya yang tidak mengendahkan lelaki namun pada malam ini beliau amatberharap mana-mana lelaki akan datang kepadanya. Sesiapa sahaja yang datang malamini beliau akan sudi menghulurkan tangan. Tambahan lagi, Imah tinggal berseorangandalam kegelapan. Bekalan elektrik petang tadi sudah terputus. Imah amat kehausansekali. Perasaan Imah semakin resah. Sabar Imah menunggu, sejam dirasakan bagaikansehari. Keresahan dan degupan jantungnya makin memuncak.


Tuk!!!Tukkk! Tiba-tiba tingkap rumahnya diketuk orang. "Ohhhh! Syukurlah!!! "kataImah di dalam hatinya. Imah terus berlari membuka tingkap rumahnya yang diketuk itu.Apabila tingkap dibuka, muncul seorang lelaki umur dalam lingkungan 30an berambutmawi melemparkan senyuman manis kepada Imah. Imah pun membalas senyuman itu.Senyuman mereka berdua jelas kelihatan didalam samar-samar cahaya torch light miliklelaki itu.


Lantas, lelaki itu menghulurkan tangan kanannya lalu disambut oleh Imah.Inilah saat pertama kalinya Imah memegang tangan lelaki semenjak suaminya meninggaldunia. Peluh Imah keluar mencurah disertai degupan jantungnya kian deras berdenyut.Lelaki itu memimpin Imah berjalan. "Adik duduklah di sini" kata lelaki itu. Imah punduduk perlahan-lahan dan bagaikan terpukau mengikut sahaja apa arahan lelaki itu dantiba-tiba Imah terasa punggungnya menjadi dingin.


Dingin dan sejuk akibat air telah mula, membasahi punggungnya yang gebu itu.Tak pernah Imah merasa punggungnya sebasah ini. Seolah2 dugaan ini memang hebat.Menyedari ada sesuatu yang tidak kena, cepat-cepat lelaki itu berkata


"Ohhh!! Maaflah dik, tempat duduk dalam sampan ini kesemuanya basah kerana tempiasdek air banjir ni, tapi apapun adik telah selamat!" Jawab Imah "Yalah!! Kalaulah abangtidak datang tadi, entah macam manalah nasib saya, air banjir ni nampaknya semakinnaik, kalaulah ia mencecah bumbung tak tahulah apa akan terjadi. Tapi nasib baiklahair naik setakat tingkat atas rumah saya ini sahaja, jadi dapatlah saya menunggu disini".


Lelaki tadi terus menghidupkan semula enjin sampannya lalu terus ke pusat pemindahanmangsa-mangsa banjir di sebuah sekolah kebangsaan. Begitulah kisah bagaimana punggung Imahjadi basah... hehehe...

No comments:

Post a Comment