MENYINTAIMU

roses and butterfly photo: Butterfly Roses ButterflyRoses.gif

Friday, 20 June 2008

~Terjemahan ...Al-Fatihah..~


Al-FatihaDengan nama Allah,
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
(1) Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (2) Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam. (3) Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (4) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat). (5) Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. (6) Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat. (7)
Al-Ikhlas
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa. (1) Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat. (2) Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan (3) Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya. / (4)
Al-Kafiroon
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai orang-orang kafir! (1) Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. (2) Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah. (3) Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat. (4) Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. (5) Bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku. / (6)

~Huruf pertama nama anda?~


Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting.


Berikut sebagai Sedikit panduan.
A
Ramah Dan murah senyuman.Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam Pergaulan selain bijaksana Dan cerdas.Kelemahannya, sangat mudah Berasa hati, Dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan Perasaan marah. Meskipun be! gitu marahnya mudah reda.
B


Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit Dan membahayakan Dirinya adalah ciri penampilannya.Mereka juga sangat setia Dan Penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan.Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.
C


Ramah Dan pandai berbicara.Ini yang menjadikannya popular di kalangan Rakan-rakan.Mereka tidak bersungguh dalam bertindak Dan selalu Menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh
D


Pendiam, bercakap hanya bila perlu.Sopan, berdisiplin Dan kuat Bekerja.Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai Cita-cita.Kelemahannya adalah selalu bimbang Dan sukar mempercayai Orang lain.
E


Pandai Dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab.Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila Hatinya gundah Dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.
F


Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah Dan keras kepala.Mereka Juga sukar memaafkan.Tidak setia Dan amat berhati-hati bila Berbelanja.
G


Kerap murung Dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi.Tekun Belajar ketika rakannya bermalas-malasan Dan sebaliknya suka Bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun...
H


Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut.Tidak pernah melukai perasaan Orang lain.Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka Berkhayal Dan bercita-cita terlalu tinggi..
I


Suka memendam perasaan Dan permasalahan.Mereka juga mudah merasa Curiga Dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.
J


Ramah Dan murah senyuman.Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam Pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan Dan tidak tegas.
K


Pandai berjenaka.Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya Gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.
L


Ramah Dan pandai bergaul Dan mempunyai ramai kawan.Tidak suka Bergosip Dan mencampuri urusan orang lain.Amat berhati-hati bila Berbelanja. Kelemaha! nnya, tidak menepati masa.
M


Pandai Dan kreatif, suka kelembutan Dan jika dikongkong, mereka akan Berontak.. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira.Kelemahannya, boros Dan keras kepala.
N


Baik hati Dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan Menolong orang lain tanpa memikirkan balasan.Kelemahannya, mudah Bersedih hati Dan kurang percaya diri.
O


Serba boleh.Suka memendam perasaan Dan permasalahan serta sukar Mempercayai orang lain.Akibatnya ramai yang menggapnya sombong Dan Suka memilih teman.P Pandai berjenaka Dan selalu ceria.Punya banyak idea Dan sangat Kretif. Sering melakukan sesuatu! yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam Dan boros.
Q


Setia Dan mudah memaafkan orang lain..Suka meluangkan waktunya untuk Kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur Dan mudah emosi..
R


Pendiam Dan bercakap hanya bila perlu.Tekun dengan kerja yang disukai Dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik.Dan Sukar mengawal bicara ketika marah.
S


Pandai Dan tekun dalam mengejar cita-cita.Tidak suka pada orang yang Suka memungkiri janji.Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar Menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.
T


Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku.Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan.Suka menonjolkan diri Selain senang gugup, terutama bila bersalah.
U


Suka berterus-terang Dan menyendiri.Naif baginya merugikan orang Lain.Tidak tahan dengan kritikan Dan kurang pandai menyusun kata-kata Jika berbicara didepan orang ramai.
V


Tutur katanya lembut Dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri.Selain itu, Mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita Yang memikat. Tidak suka berterus terang.
W


Ramah Dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan.Punya toleransi yang Tinggi Dan ringan tangan.Keras kepala Dan sukar diatur, tetapi! Hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran Dan kelembutan.
X


Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial.Mudah Tersinggung Dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.
Y


Pendiam Dan tidak suka menonjolkan diri.Ramai menganggapnya sombong Walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik.Tidak berani Mengemukakan pendapat.
Z


Pandai berjenaka Dan menyesuaikan diri dalam pergaulan.Suka disapa Terlebih dulu Dan gemar menonjolkan diri

~Jangan Berkuku Panjang~


DOSA KUKU PANJANG

Sekarang ni ramai yang pakai cincin...tapi ikut suka dia je..
sunnah nabi jarang nak ikut ..


Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.....
bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut....
potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yangdi ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah.

Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yangsentiasa berkuku pendek. Insya-Allah..

Additional info Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli... Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun..

Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari 1] jari tengah2] jari telunjuk Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat olehAllah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan jugasaudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw... memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw.. senang je kita dapat kita pahala.

~Berfikirlah Sejenak~

Kehidupan bersama keriangan....

mesti baca … buat pengajaran…

Dari kejauhan,lampu lalulintas disatu persimpangan itu masih menyala hijau.Harun segera menekan pedal minyak kenderaannya. Dia tak mau terlambat. Apalagi ia tahu penempatan di situ cukup padat sehingga lampu merah biasanya menyala cukup lama. Kebetulan jalan di depannya agak lenggang. Lampu berganti kuning. Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera.Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala. Harun bimbang,haruskah ia berhenti atau terus saja.'Ah, aku tak sempat untuk memijak pedal break mendadak,' fikirnya sambil terus memandu laju.

Prit!

Di seberang jalan seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti. Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati.

Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya takterlalu asing baginya.
Hey,itu kanUsof, teman sepermainannya semasa di sekolah menengah duhulu. Hati Harun agak lega. Ia melompat keluar sambil membuka kedua lengannya.'Hai, Usof. Gembira sekali saya bertemu kau...............' 'Hai, Harun.

' Tanpa senyum.

'Aduh, saya ni sebenarnya nak cepat sangat nih.Saya memang agak terburu-buru.Isteri saya sedang menunggu di rumah.'Oh ye ke?' Nampaknya Usof agak ragu. ' Ye la Sof,hari ini isteriku menyambut ulang tahun kelahiran. Dia dan anak-anak sudah menyiapkan semuanya. Tentu aku tidak boleh terlambat, kawan-kawannya pun sedang menunggu ''Saya faham.

Tapi,sebenarnya kami sering memperhatikanmu melintasi lampu merah di persimpangan ini.'

Ooo, sepertinya tidak sesuai dengan harapan. Harun mesti ganti strategi. 'Jadi, kau nak menyaman aku ker? Tapi sebenarnya tadi aku tidak melanggar lampu merah.Sewaktu aku jalan lampu kuning masih menyala.' berdustasedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun.'Ok Run. Sebenarnya i melihatnya dengan jelas.Tolong keluarkan lesen dankad pengenalan.Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dankad pengenalan lalu masuk ke dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya.

Sementara itu Usof menulis sesuatu di buku catatannya. Beberapa saat kemudian Usof mengetuk kaca keretanya.Harun memandang wajah Usof dengan penuh kecewa. Dibukanya kaca jendela itu sedikit.'Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat saman.'

Tanpa berkata-kata Usof terus kembali ke tempat dia bertugas Harun mengambil surat saman yang diselipkan Usof di sela-sela kaca kenderaan. Tapi,hei apa ini. Ternyata lesenmemandu dan ic dikembalikan bersama sebuah nota. Kenapa ia tidak menyaman aku. Lalu nota ini apa? Semacam gurauan atau apa? Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang berisi tulisan tangan Usof.

'Run, Tahukah bahawa aku dulu mempunyai seorang anak perempuan dan seorang isteri yang cantik. Sayang, mereka sudah meninggal dunia. Dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu merah di persimpangan ini. Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan. Sekarang pemandu itu bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga anaknya lagi. Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini aku sendirian menyesali peristiwa itu. Yang pergi tidak akan kembali lagi.Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi sangat sukar. Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri memandu seperti pemandu itu. Maafkan aku Run.

Doakan agar aku memperoleh ganti semuanya.Berhati-hatilah ketika memandu Run' - Usof

Harun terhenyak. Ia segera keluar dari kenderaan mencari Usof.Namun, Usof sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas.

Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan hati tak tentu sambil berharap kesalahannya dimaafkan. Tak selamanya pengertian kita harus sama dengan pengertian orang lain.Boleh jadi suka kita tak lebih dari duka rakan kita. Hidup ini sangat berharga, jalanilah dengan penuh hati-hati, mengerti perasaan orang lain dan bertimbangrasa