MENYINTAIMU

roses and butterfly photo: Butterfly Roses ButterflyRoses.gif

Monday, 11 April 2011

9 SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA

9 SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA


from CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM

• Mohd Nizam bin A. BadaruddinAntara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan,pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia.5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi..** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan


Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH. Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain....andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya. Wallahualam"

Pesanan Untuk Orang CantikSetiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik tanpa anda alam ini tidak akan sempurna.Memang Allah swt menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah swt. Dia berhak dan mampu buat apa sahaja mengikut kehendak-Nya. Kita tidak ada hak untuk mempertikai persoalan itu dan ini, mempertikai itu ini.Anda mungkin merasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggaplah ia suatu kelebihan. Jika anada berasa anda buruk, ia satu kelebihan yang tiasa pada orang cantik.Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung ? Tidak, tidak selalunya begitu.Kadang-kadang kecantikan membawa kemusnahan. Setelah anda dikenali sebgai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan diwajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan diri. Saat menjadi buruk pasti akan tiba, bagaimana sicantik akan menghadapi hari tua mereka.Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang semut yang diberikan sayap oleh Allah swt supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya kadang-kadang seseorang manusia diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberi balasan yang setimpal diAkhirat.
Tontonilah filem-filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik penuh duri.Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas daripada sifak riak dan takbur.Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana sabda Rasulullah saw. wanita itu tentu yang cantik tetapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah swt kepadanya.Dan tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan mempertikaikan kerja Tuhan.Siapakah penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah swt ialah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah swt. Barangkali yang buruk tapi dia faham Allah swt tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada didalam hatinya.Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalu tersasar.Hargailah diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah swt. !!!

MUKJIZAT "BISMILLAH"

bismillah Pictures, Images and Photos

Mukjizat di sebalik BISMILLAH
BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz

"BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM" yang bermaksud

"Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha

Penyayang."KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH1. Yang pertama ditulis Qalam adalah

BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah

BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap

wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.2. "BISMILLAH untukmu dan umahmu,

suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH.

Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak

BISMILLAH diturunkan kepada Adam." (Hadith Qudsi)3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka

semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut

bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar

semua syaitan.4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah

BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi

ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas

sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan

mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan

sesuatu perkara yang baik.6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf

dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS.AL

http://qs.al/> Muddatsir:30) .Ibnu Mas'ud

berkata: "Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19

malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap

hari."7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH

(penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, "Siapa

yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah

kehebatannya. "8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan

BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga

yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang

tuanya.9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka

akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21

kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari

gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan

bala.11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50

kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk

ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan

kehebatan kepada si pembaca.


Sabda Rasulluah, "siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang yang mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada...."